CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Tarta ziołowa z szparagami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tarta z dużą ilością świeżego koperku, bazylią i tymiankiem. Ciasto jest domieszką mąki lnianej która nadaje mu ciemniejszy kolor i cudowny smak.

Tarta ziołowa z szparagami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta ziołowa z szparagami

ciasto

nadzienie sos

nadzienie

  • szparagi 4 sztuki
  • świeże listki lubczyku 5 sztuk
  • pomidorki koktajlowe 8 sztuk

Sposób przygotowania:

Tarta ziołowa z szparagami
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy ,sól , suszoną bazylię , pokrojone zimne masło i margarynę.

Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.

Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .

Szparagi obmywamy, przełamujemy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, potem studzimy pod zimną wodą.

Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.

Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.

Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.

Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy śmietanę, układamy wzorek i szybko z powrotem wstawiamy do piekarnika.

Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.
Tarta ziołowa z szparagami
tarta świetnie smakuje i ładnie wygląda w przekroju