Sposób przygotowania:
Tarta ziołowa z szparagami
Mieszamy oba rodzaje mąki, dodajemy ,sól , suszoną bazylię , pokrojone zimne masło i margarynę.
Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .
Szparagi obmywamy, przełamujemy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, potem studzimy pod zimną wodą.
Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.
Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.
Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy śmietanę, układamy wzorek i szybko z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.
Wszystko rozcieramy dłońmi na kruszonkę , dodajemy żółtko i szybko zagniatamy jednolite ciasto.
Zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki .
Szparagi obmywamy, przełamujemy i krótko gotujemy w osolonej wodzie, potem studzimy pod zimną wodą.
Wysmarowaną i posypaną formę 20 wypełniamy ciastem. Ciasto będzie się kruszyć, ale po upieczeniu jest idealne.
Spód podpiekamy ok. 15 minut w 170-180 C.
Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą, gałką muszkatołową, posiekanym koperkiem i resztą składników.
Na lekko ostudzony spód tarty wylewamy śmietanę, układamy wzorek i szybko z powrotem wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy do zarumienienia ok. 40-50 minut.