SUPERPRZEPIS

Tartelinki z kurkami i kozim serem

  • 9
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Tartelinki z kurkami i kozim serem Więcej zdjęć (5)

Tartelinki z kurkami i kozim serem, a wszystko na spodzie z ziemniaków

Składniki:

Tartelinki z kurkami i kozim serem

 

 

Sposób przygotowania:

Tartelinki z kurkami i kozim serem
Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na grubej buraczanej tarce,
dodać mąkę, jajko, świeżo startą gałkę muszkatową, mielony pieprz i
sól ziołową. Wszystko razem mieszamy i przekładamy do 4
małych form do pieczenia tarty. Starannie wykładamy spód i brzegi w miarę cienką wartstwą ziemniaczanej masy. Do
każdej foremki wkładamy listek laurowy. Foremki wkładamy do piekarnika i pieczemy w stopni ok. 20 minut.


Kurki dokładnie czyścimy i kroimy na dość spore kawałki,,
mniejsze grzybki zostawiając w całości. Smażymy na maśle przez kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia do grzybów
dodajemy kozi ser pokrojony wcześniej w kostkę. Farsz dokładnie mieszamy.

Z upieczonych spodów należy zdjąć listki laurowe i do każdej
foremki wkłozyć kurkowo- serową masę.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180
stopni przez ok. 15 minut.
Tartelinki z kurkami i kozim serem
Spody najlpierw podpiekami z listami laurowymi, po upieczeniu listki zdejmujemy
Tartelinki z kurkami i kozim serem
Kurki mieszamy z kozim serem i powstałym farszem wypełniamy podpieczone spody
Tartelinki z kurkami i kozim serem
Po upieczeniu farsz ma genialnie kremową konsystencję
Tartelinki z kurkami i kozim serem
Podajemy na gorąco- tartelinki z grzybami i kozim serem