VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Książka Kucharska: Kuchnia śródziemnomorska z produktami Hortex

Tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Dla wszystkich tych, którzy lubią wątróbkę w troszkę innej wersji. Myślałam, że połączenie tarty z mięsem nie będzie mi smakowało. Myliłam się, wyszło pysznie. I do tego te delikatne puree. Rewelacja!

Tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym

 

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • Przyprawa do mięsa
  • 2 cebule
  • 250 g marchewki z groszkiem Hortex
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść lubczyku
  • 150 ml wody
  • Tarta:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • Puree groszkowo-marchewkowe:
  • 200 g marchewki z groszkiem Hortex
  • 1 łyżka masła

 

Sposób przygotowania:

Tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym
Ze składników na tarty zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 i wykładamy nim foremki. Nakłuwamy widelcem i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 20 minut. Wątróbkę dokładnie myjemy i przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w piórka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy. Następnie dodajemy wątróbkę i wszystko podsmażamy. Po 10 minutach dodajemy marchewkę z groszkiem oraz przyprawy. Dolewamy wodę i dusimy około 15 minut. Marchewkę z groszkiem na puree zalewamy wodą (tylko tyle żeby je przykryło). Gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i ucieramy z masłem. Na przygotowane tarty wykładamy po połowie wątróbkę oraz puree groszkowo-marchewkowe. Smacznego!
Tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym
Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym
Tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym
Mini tarty z wątróbką i puree groszkowo-marchewkowym