Sposób przygotowania:
Tilapia po tajsku
Skropić sokiem z cytryny zmieszanym z 2 łyżkami oleju i 1/2 łyżeczki kurkumy i 1/4 łyżeczki curry filety z ryby ) .Trzymać w zalewie rybę przez 30 minut. Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi . Mąkę ( pół szklanki ) zmieszać z 1 łyżeczką kurkumy . Rybę dobrze obtoczyć w mące z kurkumą ( ostrożnie bo kurkuma barwi ręce ) . Rozgrzać olej i usmażyć rybę na złoto ( w dosłownym bo ryba w kurkumie jest pomarańczowa ) . Kiedy ryba jest w zalewie pokroić por w pół plasterki , papryki w paski . Na 2 łyżkach oleju zeszklić por , dołożyć papryki i odsączony i pokrojony w paseczki bambus , listki Kafiru .Mieszając smażyć 3 minuty . Zalać wodą i dusić 10 minut. Dodać po 1 łyżeczce sosów Tao-Tao , szczyptę curry, szczyptę cukru . Sos doprawiać do smaku wg własnego gustu ( mniej lub bardziej ostry sosami Tao-Tao i mieloną papryką ) . Mąkę ziemniaczaną rozrobić w łyżce zimnej wody i zagęścić sos . Usmażoną rybę skropić 2 łyżkami wody - przykryć i sprawić by zaparowała . Podawać obłożoną sosem ( obłożoną a nie wsadzoną w sos - po prostu ładniej wygląda i nie rozpada się ) z ryżem .