Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Toffi

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne ciasto które rozpływa się w ustach i szybko znika z talerza.

Toffi

Składniki:

Toffi

 

  • CIASTO:
  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 15 dag miodu -lepszy jest naturalny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 kostki miękkiej margaryny
  • 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • KREM:
  • 1/2 l śmietany 30% lub 36%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • KARMEL:
  • 1 puszka masy krówkowej lub 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • DEKORACJA:
  • orzechy włoskie

 

Sposób przygotowania:

Toffi
CIASTO:Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.Podzielić na 2 równe części i upiec 2 placki w temp 180 stopni ok 15-20 minut (jak się zarumieni wyciągnąć z piekarnika). Jeżeli będziemy używać masy krówkowej należy zamkniętą puszkę włożyć do gorącej wody aby lepiej się rozprowadzała-na ok 1/2 godz. Jeżeli użyjemy mleka to należy puszkę-również zamkniętą, gotować minimum 2 godz w garnku z wodą pilnując by woda się nie wygotowała. KREM: schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Na końcu dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Na jeden placek nałożyć krem i przykryć drugim plackiem.Na całość ciasta rozsmarować karmel z puszki i posypać pokrojonymi orzechami.Schodzić w lodówce.