cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Wigilia w trzech odsłonach

Tofu marynowane a la śledź

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wigilia fusion

Tofu marynowane a la śledź

Składniki:

Tofu marynowane a la śledź

 

  • 450 g świeżego twardego tofu
  • 1 cytryna
  • 1 cebula
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 szklanka octu z jabłek
  • szklanka wody
  • odrobina papryczki chilli lub suszonego chilli
  • 3 listki laurowe
  • 2 łyżeczki orzeszków arachidowych lub orzeszków nerkowca
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Tofu marynowane a la śledź
Tofu odsączyć, osuszyć, pokroić w kostkę ok. 2 cm, posypać solą i pieprzem, odstawić. Przygotować marynatę: ziele angielskie, liście laurowe, chili, ocet i wodę z dodatkiem pół łyużeczki cukru zagotować.

Do słoika wrzucać warstwami plastry cebuli, cytryny (ze skórką), kilka orzeszków, tofu posypane solą i pieprzem, liście laurowe, ziele angielskie.

Wszystko zalać gorącą marynatą i zamknąć słoik. Schłodzić, trzymac w lodówce ok. 3 dni.

Podawać wyłożone na talerzyki.