Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

SUPERPRZEPIS

Torcik Buniowy

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 20

Kupiłam mini tortownicę i choć nie znoszę pieczenia postanowiłam zrobić sobie tort taki jak lubię .

Torcik Buniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik Buniowy

 

 

  • Składniki na krem :
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego
  • 25 mll alkoholu ( dałam Gin )
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody

 

  • Składniki do nasączenia :
  • 25 mll alkoholu ( dałam Gin )
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka cukru

 

  • Składniki dodatkowe :
  • maliny
  • 4 łyżeczki konfitury malinowej
  • drobiazgi cukiernicze do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Torcik Buniowy
Piekarnik nastawić na 180 * C i zostawić by się grzał . Jajka podzielić na białka i żółtka . Wymieszać mąki i proszkiem do pieczenia . Ubić pianę z białek z cukrem i szczyptą soli . Dodać żółtka - wymieszać . Dosypać mąki i proszek do pieczenia . Mieszać mikserem na wolnych obrotach .Podzielić masę na pół . Do jednej porcji dodać kakao i delikatnie wymieszać . Tortownice wysmarować masłem i wysypać bułka tartą . W jedną tortownicę wlać masę białą , a w drugą kakaową . Piec 15 minut aż biszkopty urosną - sprawdzić czy są dobrze upieczone . Zostawić biszkopty by wystygły . Przekroić po ostygnięciu na 2-3 części -zależy jak wysokie biszkopty urosły Masło ( miękkie ) utrzeć z cukrem pudrem , budyniem , alkoholem , kakaem i rozpuszczoną kawą . Nasączyć biszkopt ( po 1-2 łyżeczki rozpuszczonej kawy z cukrem i alkoholem. Posmarować konfiturą . Smarować kremem kładąc jeden placek na drugi .Resztą kremu pokryć wierzch i boki ciasta .Obsypać krem na torcie rozkruszonym kawałkiem kakaowego ciasta ( skrawam wypukły wierzch ). Dekorować warstwą malin . Wstawić do lodówki . Przed podaniem dolną krawędź tortu obłożyć malinami . Można przed wymieszaniem kremu z kakaem i kawą odłożyć trochę białej masy do dekoracji -ale ja nie miałam już cierpliwości . Rada po pierwszym pieczeniu - lepiej z tych proporcji robić 2 biszkopty w większych średniej wielkości tortownicach i kroić je na 2 , albo jeśli pieczemy w malutkiej to robić 2 małe torciki składające się z 3 warstw bo 4 to trochę za dużo . A teraz podział pracy : 1)- po południu pieczemy biszkopty2)-następnego dnia gotujemy budyń ( nadmiar mamy na deser ) i przygotowujemy płyn do nasączenia-nasączamy biszkopty , smarujemy konfiturą , kremem - wstępnie dekorujemy iwstawiamy do lodówki3)- tort jest gotowy na trzeci dzień - kończymy dekorację i zajadamy .
Torcik Buniowy
Zrobić podstawową masę na biszkopt , podzielic na pół , do jednej dodać kakao i upiec 2 biszkopty
Torcik Buniowy
Ukręcić czekokadowo-kawowy krem na bazie masła z alkoholem
Torcik Buniowy
Pokrojone placki biszkoptów nasaczac kawą z alkoholem , smarować konfiturą i kremem - składać jeden na drugi
Torcik Buniowy
Posmarować tort z góry i wierzchu kremem , obsypac pokruszonym biszkoptem