ania1904

ania1904

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Torcik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten tort jest tak delikatny i puszysty, że nie można się mu oprzeć

Torcik czekoladowy

Składniki:

Torcik czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • 85 g gorzkiego kakao
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g brązowego cukru
  • 200 ml mleka
  • 4 jajka
  • 175 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Masa:
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • sok z cytryny
  • żelatyna

 

Sposób przygotowania:

Torcik czekoladowy
Zrób ciasto:kakao przesiej do miski razem z mąką,sodą i proszkiem do pieczenia.Dodaj brązowy cukier i wymieszaj.Do wysokiej miski wlej mleko.Dodaj jajka,olej i trochę ekstraktu z wanilii.Potem dosyp wymieszane wcześniej suche składniki i zmiksuj.Formę wyłóż papierem do pieczenia.Wyłóż ciasto i piecz około 40 minut w temperaturze 180`C.Przygotuj krem:dobrze schłodzoną śmietanę przelej do miski.Dosyp cukier,cukier waniliowy i ubij na sztywny krem.Pod koniec dodaj kilka kropli soku z cytryny i trochę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody.Zimne ciasto przekrój na trzy blaty.Przełóż kremem śmietanowym.