2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Torcik makowy z bezami

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Przepis na ciasto makowe znalazłam w starym zeszycie mojej mamy,dodałam do niego pyszny krem z masą kajmakową cała słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki i sosu z owoców leśnych i wyszedł całkiem niezły duet,zapraszam !

Torcik makowy z bezami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik makowy z bezami

 

  • Ciasto:
  • 20 dag maku
  • 15 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • aromat migdałowy

 

  • Krem:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 15 dag masła
  • 30 dag masy kajmakowej z puszki

 

  • Dodatkowo:
  • 90 g białych bezików
  • 150 ml konfitury lub dżemu porzeczkowego
  • sos z owoców leśnych do deserów np Oetkera

 

 

Sposób przygotowania:

Torcik makowy z bezami
Ciasto: Mak wsypujemy na wrzątek i gotujemy około 3 minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć struktury piany,wylać do wyłożonej pergaminem -samo dno tortownicy o śr 24 cm wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp do 180*c i pieczemy około 40 minut.Całkiem zimne wyjmujemy z formy przekrawamy na dwa placki. Masa: Na mleku gotujemy budyń.Studzimy.Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce budyniu i masy kajmakowej aż do połączenia. Przełożenie: Jeden blat ciasta smarujemy dżemem lub konfiturą z porzeczki smarujemy połową masy,przykrywamy drugim plackiem,smarujemy resztą masy układamy na wierzchu beziki polewamy sosem z owoców leśnych.Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Smacznego!
Torcik makowy z bezami
mak do ciasta sparzamy i mielimy w maszynce
Torcik makowy z bezami
jajka z pudrem ubijamy na puszystą pianę
Torcik makowy z bezami
gotowe ciasto wlewamy do tortownicy pieczemy
Torcik makowy z bezami
upieczone placki makowe przekładamy porzeczkami i kremem