kasia_0419

kasia_0419

Starszy Kucharz
[Przepisów: 51]

torcik nugatowo-śmietankowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

rozpływa się w ustach, to przepis mojej babci, nie potrafie prosciej opisac wykonania, ale wydaje mi sie zrozumiałe:) SMACZNEGO!!

torcik nugatowo-śmietankowy

Składniki:

torcik nugatowo-śmietankowy

 

  • 300g ciasta francuskiego
  • 50 g marmolady morelowej
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 szklanka (około 350 g ) wisni
  • 50 g cukru,
  • 1 szczypta cynamonu
  • 3 łyzeczki maki ziemniaczanej
  • 600g śmietany
  • 200 g nugatu
  • 1 łyżka rumu
  • 6 listków białej żelatyny

Sposób przygotowania:

torcik nugatowo-śmietankowy
ciasto rozwałkować na jedna powierzchnie o wymiarze 20 x 50 cm. Przekroić tak aby powstały 2 kawałki o wymiarach około 20x25 cm. Ułożyc na blasze spłukanej wcześniej zimną wodą. Kilkakrotnie nakłówać widelcem, następnie odstawic na 10 minut. Temperatura pieczenia 200st. czas: około 20 minut

czasie pieczenia podgrzac marmolade morelową. natychmiast po upieczeniu ciasta posmarowac nią jeden z kawałków ciasta. Cukier puder dokładnie zmieszać z sokiem cytrynowym, nałożyć na kawałek posmarowany już marmoladą. Nastepnie jeszcze ciepłą posmarowana cześć pokroić ostrym nożem na 10 kawałków jednakowej wielkości. Wiśnie odsączyć na sitku, sok zagotować z cukrem i cynamonem.
Mąke ziemniaczaną rozbić z niewielka ilością soku, nastepnie zagęścić nią gorący sok, zdjąć z kuchenki. Dodać wiśnie, ostudzić. Drugi kawałek ciasta umieścić w środku podwójnie założonej folii aluminiowej o wymiarach około 50x50. Po obu stronach folie najpierw podniesc, nastepnie jeszcze raz złozyc, by na powierzchni ciasta mógł sie swobodnie utrzymać krem.
Ciasto uda sie napewno jesli brzegi folii zostaną wsparte jeszcze np. bokami form lub czymś innym...teraz mozna nakladac krem. nałożyć śmietane z nugatem, wyrównać. na wierzchu ułożyc kawałki ciasta z lukrem
wstawic do lodówki i pozostawic do zupełnego stężenia

Tagi:

ciasto mak