Sposób przygotowania:
torcik orzechowo-rumowy
Orzechy uprazyc na suchej patelni, ostudzic, zmielic. Białka ubić , powoli
dosypując 50 g cukru pudru. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem
waniliowym, cynamonem, sola i goracą woda. Dodać piane z bialek, orzechy i
mąke. Wymieszac. Ciasto przelac do tortownicy o srednicy 26 cm, wyłożonej
paierem do pieczenia i wstawić do gorącego( 180 st.gazowy)(z termoobiegiem
160 st). piekarnika. Ciasto wyjąć po ok.30 minutach. Można sprawdzić
wykalaczką. Jeśli jest sucha znaczy że biszkopt jest dobry. Gdy wystygnie
przekroic na trzy czesci.
Budyń rozprowadzić w malej ilosci mleka, eszte mleka zagotować i zageścić
rozprowadzonym budyniem. Nakryc folią spożywczą naczynie i zostawić do
ostygniecia. Potem budyń przetrzeć przez sitko. Masło utrzeć z kremem
czekoladowym. Kawe rozpuscic w rumie i połączyc z masa . Spód ciasta
posmarowac 1/3 kremu i nakryć wierzchnim krążkiem, posmarowac 1/3 kremu
. Wierzch i boki posmarowac reszta kremu. Tort posypać cukrem pudrem i
kakao. Wstawic do lodówki by masa dobrze zastygła.
dane
dosypując 50 g cukru pudru. Żółtka utrzeć z resztą cukru pudru, cukrem
waniliowym, cynamonem, sola i goracą woda. Dodać piane z bialek, orzechy i
mąke. Wymieszac. Ciasto przelac do tortownicy o srednicy 26 cm, wyłożonej
paierem do pieczenia i wstawić do gorącego( 180 st.gazowy)(z termoobiegiem
160 st). piekarnika. Ciasto wyjąć po ok.30 minutach. Można sprawdzić
wykalaczką. Jeśli jest sucha znaczy że biszkopt jest dobry. Gdy wystygnie
przekroic na trzy czesci.
Budyń rozprowadzić w malej ilosci mleka, eszte mleka zagotować i zageścić
rozprowadzonym budyniem. Nakryc folią spożywczą naczynie i zostawić do
ostygniecia. Potem budyń przetrzeć przez sitko. Masło utrzeć z kremem
czekoladowym. Kawe rozpuscic w rumie i połączyc z masa . Spód ciasta
posmarowac 1/3 kremu i nakryć wierzchnim krążkiem, posmarowac 1/3 kremu
. Wierzch i boki posmarowac reszta kremu. Tort posypać cukrem pudrem i
kakao. Wstawic do lodówki by masa dobrze zastygła.
dane