misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Torcik -owoc w glazurze

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ten jesienny torcik można udekorować dodatkowo rozetkami bitej śmietany.

Torcik -owoc w glazurze

Składniki:

Torcik -owoc w glazurze

 

  • 4 jajka
  • 7dkg mąki
  • 12 dkg cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • 1/2 l kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe
  • łyżka żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 dkg borówek
  • 20 dkg nektaryn, lub brzoskwiń
  • owoce na wierzch tortu wg uznania
  • torebka glazury

Sposób przygotowania:

Torcik -owoc w glazurze
Białka ubić na sztywno z cukrem , dodać żółtka . Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia ,wmieszać delikarnie w masę jajeczną i upiec biszkopt. W niecałe pół litra wody rozpuścić 2 galaretki i 1 łyżkę żelatyny. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.borówki zmiksować , nektarynę pokroić w kostkę.Śmietanę podzielić na 2 części , do jednej dodać borówki zmiksowane i połowę galaretki , zmiksować i przelac na biszkopt wcześniej zapięty do tortownicy z osobnym dnem . Wstawić do lodówki . Do drugiej części kremówki dodać owoców kostki , wymieszać , wylać drugą część galaretki ,jeszcze wymieszać i wylać do tortownicy, dalej schładzać. Przygotować owoce wg pomysłu, poukładać na wierzchu ciasta , polać glazurą przygotowaną jak mówi producent.Przechowywać w lodówce. Smacznego!