Sposób przygotowania:
Torcik truskawkowy z kaszy manny
CIASTO: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy ( 20cm ) wysmarowanej margaryną i pieczemy ok. 25min /MASA: Mleko gotujemy powoli dosypując do niego kaszę. Całyczas mieszamy nie dopuszczając , by coś się przypaliło. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem dodając powoli przestudzoną kaszę. Wbijamy jajko i miksujemy do całkowitego połączenia składników. CAŁOŚĆ: Gotową masę wykładamy na upieczony biszkopt. Układamy umyte i pokrojone owoce i wkładamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w ok. 350 ml wody i odstawiamy do stężenia. Lekko tężejącą zalewamy schłodzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia ( najlepiej na kilka godzin ).
edytaha
jaNina
Też mam ochotę na kawałek !