Sposób przygotowania:
Torcik wiśniowyPrzygotowanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek i barwnik spożywczy, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i wyjmujemy z formy.
Przygotowanie masy:
Wiśnie miksujemy i odmierzamy,żeby było 200 ml.Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i ubijamy, następnie dodajemy zmiksowane wiśnie i cukier puder do smaku, na koniec wlewamy przestudzoną żelatynę i miksujemy, aż masa będzie gładka,bez grudek.
Układanie w formie:
Dno i boki tortownicy wykładamy folią aluminiową, wkładamy biszkopt, następnie na biszkopt wykładamy masę serowo-wiśniową. Następnie wkładamy do lodówki do stężenia.
Przygotowanie galaretki:
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, studzimy, wsypujemy odsączone z soku wiśnie, mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wykończenie tortu:
Tężejącą galaretkę wylewamy na masę serową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia,najlepiej na całą noc. Rady: Jeżeli nie mamy barwnika możemy go pominąć lub do biszkoptu dodać różowy kisiel:wiśniowy,malinowy lub truskawkowy.