Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

SUPERPRZEPIS

Torcik z serkowym kremem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Biszkopt kakaowy z mlecznym kremem - delikatny, puszysty, przepyszny

Torcik z serkowym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Torcik z serkowym kremem

 

 

  • NASĄCZENIE
  • 4 czubate łyżeczki dobrej kawy rozpuszczalnej
  • 200 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru

 

  • KREM
  • 200 g śmietanki kremówki 30 %
  • 600 g twarożku waniliowego, użyłam Presidente
  • 1 łyżeczka żelatyny + 4 łyżki wody
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • POLEWA
  • 180 g gorzkiej czekolady, min. 65 %
  • 25 g masła
  • 50 g śmietanki kremówki 30 %

 

  • czekoladowa, cukrowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Torcik z serkowym kremem
CIASTO - Mąki przesiałam razem z solą, proszkiem i kakao. Jajka wybiłam do miski, ubiłam z cukrem i pastą waniliową na bardzo puszystą, białawą masę - cukier ma się zupełnie rozpuścić. Dodałam przesiane składniki sypkie i delikatnie, ale starannie, wmieszałam je łyżką. Gdy już nie było grudek mąki dolałam olej i ponownie, krótko, wymieszałam. Masę wylałam do tortownicy śr. 26 cm posmarowanej tylko na dnie odrobiną masła i wysypanej tartą bułką. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, do suchego patyczka. Po upieczeniu od razu okroiłam brzegi i wyjęłam ciasto z formy odwracając je do góry spodem - dzięki temu będzie równe. Zostawiłam do wystudzenia a następnie przekroiłam poziomo na 2 blaty.



NASĄCZENIE - kawę i cukier rozpuściłam w wodzie. Oczywiście można zrobić napar z kawy naturalnej, ale miałam akurat taką. Można też dodać do kawy nieco alkoholu - likieru kawowego albo spirytusu, ale ja nie dodawałam. Przekrojone, wystudzone blaty nasączyłam równomiernie kawą. Jeden włożyłam na dno tortownicy - tej same w której się piekł tylko oczywiście umytej :)



KREM - żelatynę rozpuściłam w gorącej wodzie. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno z cukrem, dodałam twarożek i pastę waniliową, zmiksowałam. 1 - 2 łyżki masy dodałam do żelatyny i rozmieszałam a następnie przełożyłam do całości masy - zmiksowałam. Odłożyłam kilka łyżeczek do przybrania. Masę, tę większą część, wyłożyłam na pierwszy blat w tortownicy, wyrównałam, przykryłam drugim blatem lekko dociskając. Odstawiłam do lodówki na godzinę żeby masa stężała.



POLEWA - czekoladę połamałam na kawałki, wrzuciłam do miseczki a tę ustawiłam na rondelku z gorącą wodą. Dodałam masło i śmietankę, rozpuściłam całość i wymieszałam na jednolitą masę. Wyjęłam ciasto na paterę. Wierzch polałam lekko ciepłą czekoladą. Posypałam czekoladową posypką a gdy polewa czekoladowa zastygła przybrałam rozetkami z odłożonej wcześniej masy kremowej.
Torcik z serkowym kremem
jajka ubiłam z cukrem na bardzo puszystą prawie białą masę
Torcik z serkowym kremem
wsypałąm wszystkie przesiane składniki sypkie i wmieszałam je starannie łyżką
Torcik z serkowym kremem
upieczony biszkopt przekroiłam na dwa blaty - nasączyłam je kawać i przełożyłam kremem
Torcik z serkowym kremem
gdy masa zastygłą wyjęłam torcik z formy i polałam czekoladą