sylwia15b

sylwia15b

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort świetnie się prezentuje i nadaje się nie tylko na komunie ale również rocznicę, urodziny czy inne przyjęcie rodzinne.

Tort

Składniki:

Tort

 

  • Składniki:
  • mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru pudru, aromat waniliowy (proporcje wg. Gustu
  • mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka cukru pudru, kakao, łyżeczka soku z cytryny
  • litra śmietany 36%, 3 łyżki żelatyny, ¼ szklanki mleka, łyżeczka masła, ¼ szklanki cukru pudru, puszka brzoskwiń.
  • śmietany 36%, 3 łyżki żelatyny, ¼ szklanki mleka, łyżeczka masła, ¼ szklanki cukru pudru, puszka ananasa w kawałkach
  • śmietany 36%, 3 łyżki żelatyny, ¼ szklanki mleka, łyżeczka masła, ¼ szklanki cukru pudru, 3 łyżki kakao.
  • marshmallow, 700 g cukry pudru, 3 łyżki wody, pisaki spożywcze (zielony, biały, żółty), różyczki opłatki białe.
  • PONCZ: sok (pozostałości po odsączeniu ananasa i brzoskwiń), spirytus
  • ORAZ: dżem (najlepiej kwaśny z czarnych porzeczek)

Sposób przygotowania:

Tort
BISZKOPT 1-2: białka ubijamy z sokiem z cytryny. Dodajemy ¾ szklanki cukru. W osobnym naczyniu ubijamy żółtka z resztą cukru na puszystą masę. Łączymy białka z żółtkami. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do pierwszego biszkoptu dodajemy mąkę ziemniaczaną i aromat. Do drugiego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej oraz kakao. Pieczemy biszkopty na prostokątnej blasze 30-40 minut w temperaturze 180oC. Upieczone biszkopty przekrawamy na pół. KREMY 1-3: Owoce odsączamy z soku. Mleko podgrzewamy, masło, żelatynę topimy w małym garnuszku (tak aby żelatyna się roztopiła, NIE ZAGOTOWAŁA!), odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę miksujemy, powoli dodając cukier puder i schłodzoną żelatynę. Do pierwszego kremu dodajemy brzoskwinie pokrojone w kostkę. Do drugiego ananasy. Trzeci krem mieszamy dodając stopniowo z kakao (by sie nie zważył). PIANKI rozpuszczamy w wodzie wsypując połowę cukry pudru. Po wchłonięciu cukry wyjmujemy masę z garnka na blat podsypany cukrem pudrem. Ugniatamy ciasto stale dosypując resztę cukru do momentu gdy masa zrobi się plastyczna. Masę rozwałkowujemy na prostokąt. Każdy biszkopt nasączamy ponczem. Na spód kładziemy ciemny biszkopt, smarujemy dżemem oraz kremem brzoskwiniowym. Następnie kładziemy jasny biszkopt i krem kakaowy, przykrywamy ciemnym biszkoptem posmarowanym dżemem i kremem z ananasem. Tort przykrywamy ostatnią jasną częścią biszkopta. Pozostałości kremów rozkładamy na torcie i jego bokach. Rozwałkowaną masą piankową nakrywamy biszkopt odcinając zbędne końce. Pisakami piszmy napis (wg uznania) jak i fikuśne wzory, oraz układamy różyczki.