asie3enka

asie3enka

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Tort

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

od dołu: biszkopt ciemny dżem masa biszkopt jasny cieniutka warstwa tężejącej galaretki biszkopt ciemny masa biszkopt jasny

Tort

Składniki:

Tort

 

  • BISZKOPT JASNY:
  • 4 jajka
  • niepełna szkl. cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • 4 jajka
  • niepełna szkl. cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

 

  • PONCZ:
  • 2 szkl. wody
  • cytrynę wycisnąć
  • olejek arakowy

 

  • MASA:
  • 1 mała śmietana
  • 1 "śnieżka"
  • 1 margaryna Kasia
  • 1 szkl. cukru
  • tylko na przełożenie placków / na posmarowanie także boków trzeba użyć dużej śmietany i dużego masła)

 

  • ponadto: dżem (najlepiej z czarnej porzeczki), galaretka, ozdoby do tortów

 

Sposób przygotowania:

Tort
Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia (do biszkoptu ciemnego mąkę z proszkiem do piecz. i kakaem). Biszkopty piec każdy ok. 30 min w 180st. Gdy przestygną przekroić. Na ciemny biszkopt nakładamy porzeczkowy dżem. Potem przekładamy masą i galaretką. Masa: Miękką margarynę rozetrzeć z cukrem, dodawać po łyżce śmietany. Miksując wsypać sypką "śnieżkę".