SUPERPRZEPIS

Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową

  • 1
  • ellanar
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową Więcej zdjęć (5)

Dostałam zamówienie na tort i smak mnie zaskoczył bo miał być o smaku czekolady i advocata- bo tak lubi jubilatka.

Składniki:

Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową

 

  • Biszkopt (prostokątny 30x20 cm)
  • 10 jajek
  • 10 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki kakao naturalnego gorzkiego
  • Krem advocatowy:
  • kostka masła miękkiego prawdziwego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 ml advocata
  • Krem czekoladowy:
  • 0,5 l śmietany 30% lub 36 %
  • 3 śmietanfixy jak śmietana 30%, 1 jak 36% (dla zagęszczenia )
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • Masa cukrowa:
  • 0,8 kg cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 g glukozy
  • 70 ml wody
  • 1 łyżeczka margaryny rozpuszczonej
  • barwniki spożywcze
  • Poncz: szklanka wody i 2 łyżki rumu

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową
1. Biszkopt upiekłam dzień wcześniej. Piekłam 2x . Najpierw biały z połowy składników, potem ciemny z drugiej połowy i kakao. Piekłam w formie prostokątnej, wyłozonej pergaminem po 30 minut w 180 stopniach. Każdy przecięłam na 2 blaty. 2. Krem z advocata: masło utarłam z cukrem, dodałam advocat i gotowe. 3. Krem czekoladowy: ubiłam bitą śmietanę, dodałam czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej i wymieszałam. 4. Najpierw na tortownicy położyłam blat jasnego biszkopta, nasączyłam 1/4 ponczu, posmarowałam kremem czekoladowym. Na to dałam ciemny blat, znów nasączyłam i na to krem z advocata. Potem jasny biszkopt, poncz i krem czekoladowy i na koniec ciemny biszkopt, poncz i krem z advocata. Ja ozdabiałam tort masą cukrową. Puder przesiałam. żelatynę nasączyłam w wodzie zimnej, wrzuciłam to do rondelka, dodałam glukozę i podgrzałam(nie wolno gotować), wystudziłam i na raty dodawałam do pudru i wyrabiałam. Najpierw dałam 0,6 kg pudru i stopniowo dodawałam resztę w trakcie wyrabiana. Podzieliłam na częsci i farbowałam barwnikami. Masę cukrową można zrobić dzień wcześniej, włożyć do woreczka i trzymać w lodówce. Przed wałkowaniem trzeba ogrzać (np. na chwilę w mikrofalówce). Ja wałkowałam na blacie wysmarowanym olejem. Różyczki zrobiłam też z masy cukrowej. Torta po zrobieniu warto na przynajmniej na godzinę włożyć przed podaniem do lodówki.
Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową
Upiekłam 2 biszkopty w prostokątnej formie- jasny i ciemny, każdy przecięłam na 2 blaty
Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową
Krem czekoladowy zrobiłam z bitej śmietany z czekoladą gorzką
Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową
Ostatnią masą na górze powinna być masa maślana, u mnie z advocata, bo tak ponoć lepiej trzyma się masa cukrowa
Tort advoctowo-czekoladowy z masą cukrową
tak wygląda torcik advocatowo- czekoladowy w środku