Sposób przygotowania:
Tort bananowo- śmietankowy
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem. dodać żółtka. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o śred. 28 cm. Posmarować formę tłuszczem, wypełnić masą biszkoptową. Wstawić ciasto do piekarnika. Piec 30 minut w temp.. 200 stop. C. Pozostawić biszkopt na 10 minut w formie. wyjąć odstawić do ostygnięcia. Przeciąć placek na dwie części, wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. pokroić w plasterki 3 banany. rozmiksować z 4 łyżkami soku z cyytryny. Dobrze wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, wstawić do lodówki. Ubić 20 dag śmietany z cukrem waniliowym. Ubić białko z 3 łyżkami cukru. Dodać do bananowego puree. Posmarować biszkopt kremem. Pokroić w plasterki pozostałe banany, polać resztą soku z cytryny. Część odłożyc do dekoracji, resztę ułożyć na spodzie biszkoptu. Przykryć drugą warstwą ciasta. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Zdjąć brzeg formy. Ubić pozostałą śmietanę z 1 łyżką cukru. Połową posmarować tort, resztą napełnić szprycę. Udekorować tort kleksami śmietany, obłożyć plasterkami bananów. Posypać kakao.