jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort bananowo- śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

rewelacyjny tort bananowo- śmietankowy na każdą porę roku

Tort bananowo- śmietankowy

Składniki:

Tort bananowo- śmietankowy

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 8 czubatych łyżek cukru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz- do formy
  • NADZIENIE I DEKORACJA:
  • 1 kg bananów
  • 3 pojemniki po 20 dag śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 białko
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Tort bananowo- śmietankowy
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem. dodać żółtka. Wymieszać mąkę z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do piany. Wyłożyć pergaminem dno tortownicy o śred. 28 cm. Posmarować formę tłuszczem, wypełnić masą biszkoptową. Wstawić ciasto do piekarnika. Piec 30 minut w temp.. 200 stop. C. Pozostawić biszkopt na 10 minut w formie. wyjąć odstawić do ostygnięcia. Przeciąć placek na dwie części, wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. pokroić w plasterki 3 banany. rozmiksować z 4 łyżkami soku z cyytryny. Dobrze wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, wstawić do lodówki. Ubić 20 dag śmietany z cukrem waniliowym. Ubić białko z 3 łyżkami cukru. Dodać do bananowego puree. Posmarować biszkopt kremem. Pokroić w plasterki pozostałe banany, polać resztą soku z cytryny. Część odłożyc do dekoracji, resztę ułożyć na spodzie biszkoptu. Przykryć drugą warstwą ciasta. Wstawić na 1 godzinę do lodówki. Zdjąć brzeg formy. Ubić pozostałą śmietanę z 1 łyżką cukru. Połową posmarować tort, resztą napełnić szprycę. Udekorować tort kleksami śmietany, obłożyć plasterkami bananów. Posypać kakao.