jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort biszkoptowy serowo-śmietankowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wyśmienity tort na szczególne okazje

Tort biszkoptowy serowo-śmietankowy

Składniki:

Tort biszkoptowy serowo-śmietankowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy serowo-śmietankowy
Nagrzać piekarnik do temp. 200 stop. C. Tortownicę o śred. 26 cm natłuścić i posypać mąką. Jajka ubić z 12 dag cukru do białości, dodać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy, piec około 35 minut, aż się zazłoci. Oziębić. Mleko zagotować, mieszając z pozostałym cukrem, skórką startą z cytryny oraz żółtkami. Zdjąć z ognia dodać namoczoną żelatynę, mieszać aż się rozpuści. Po ochłodzeniu masę wstawić do lodówki. Śmietanę ubić na sztywno dodawać na przemian z serem do ostudzonej masy. do smaku doprawić sokiem cytrynowym. Ciasto przekroić na dwa placki. Spód włożyć do tortownicy, jej brzegi wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć krem, przykryć ciastem. Wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Posypać przez sitko cukrem pudrem.