jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tort czekoladowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Taki tort sprawi przyjemność wszystkim miłośnikom słodkich wypieków a w szczególności miłośnikom czekolady.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • 3 blaty biszkoptu kakaowego
  • krem: 1 budyń czekoladowy
  • 1/2 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g czekolady deserowej
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • 300 g masła
  • dodatkowo: słoiczek domowego dżemu z czarnej porzeczki
  • 1/2 szklanki soku porzeczkowego
  • 3 łyżki rodzynków moczonych w rumie
  • kilka łyżek orzechów startych
  • 50 g marcepanu wymieszanego z 1 łyżeczką soku aroniowego
  • orzechy i listki mięty do dekoracji
  • 100 g czekolady stopionej z łyżką miodu

 

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Ugotowałam budyń z dodatkiem mąki na mleku z dodatkiem 3 łyżek cukru.Dodałam 50 g czekolady deserowej. Mieszałam budyń do chwili, aż czekolada się rozpuściła. Mieszając ostudziłam budyń. Masło utarłam mikserem do białości po czym porcjami dodawałam po 1 łyżce schłodzonego budyniu nie przestając miksować. Pierwszy blat przełożyłam dżemem i niewielką ilością kremu. Kolejny blat skropiłam sokiem porzeczkowym i przełożyłam kremem budyniowym. Posypałam rodzynkami. Skropiłam górny blat resztą soku. Górę i boki posmarowałam pozostałym kremem. Brzegi osypałam uprażonymi orzechami. Z masy marcepanowej ulepiłam różyczki i umieściłam je na środku tortu. Stopiłam czekoladę w kąpieli wodnej, dodałam miód i wymieszałam do chwili, aż masa zrobiła się lejąca. Udekorowałam tort orzechami i przestudzoną czekoladą z miodem. Przed podaniem ułożyłam na torcie listki mięty.