Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tort czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykończony tort należy wstawić do lodówki.

Tort czekoladowy

Składniki:

Tort czekoladowy

 

  • Ciasto:
  • 6 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 18 dag migdałów
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki tartej bułki
  • Masa:
  • 25 dag masła
  • 8 dag cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 10 biszkoptów
  • łyżeczka spirytusu
  • Polewa czekoladowa:
  • pół tabliczki czekolady
  • pół łyżeczki masła
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy
Masło, żółtka i cukier utrzeć na pulchną masę. Zemleć migdały i dodać do masy oraz rozpuszczoną czekoladę, tartą bułkę i ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto delikatnie wymieszać i upiec dwa krążki ( w dwóch tortownicach jednocześnie). Masło utrzeć z cukrem, dodać kakao, utarte biszkopty i spirytus. Przełożyć krążki masą. Masło roztopić z czekoladą, rozprowadzić mlekiem i zagotować, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorąca masą oblać tort. Można udekorować np. pokruszonymi biszkoptami.