Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy I
Masło ucieramy tak na puszysto, w międzyczasie wbijamy po jednym żółtku, stale mieszając dodać zmielone orzechy, startą czekoladę i cukier puder. Na samym końcu dodajemy pianę ubitą z białek. Pieczemy dwa placki. Kiedy wystygną przekładamy je masą migdałową. i polewamy polewą.
Masa: zmielone migdały ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy sok z cytryny, śmietanę i dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Polewa: śmietanę słodką z roztartą czekoladą gotujemy aż zgęstnieje, stale mieszając by się nie przypaliło. Oblewamy gorącą polewą tort.
Dekoracja tortu dowolna wedle upodobania.
Masa: zmielone migdały ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy sok z cytryny, śmietanę i dokładnie ucieramy na jednolitą masę.
Polewa: śmietanę słodką z roztartą czekoladą gotujemy aż zgęstnieje, stale mieszając by się nie przypaliło. Oblewamy gorącą polewą tort.
Dekoracja tortu dowolna wedle upodobania.