Sposób przygotowania:
tort czekoladowy z ananasem
1. Kakao rozrobić z mlekiem, zagotować i odstawić do
ostygnięcia.
2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do żółtek
na przemian z wymieszaną z proszkiem do pieczenia
mąką (łyżka mąki, łyżka piany), delikatnie mieszając.
3. Ciast wlać do posmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą tortownicy: piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym
do 180-200 stopni celsjusza. Ciasto po upieczeniu wyjąć z
formy (ciasto przestygnięte).
4. Krążki ananasa odsączyć, pokroić w kostkę i skropić
rumem.
5. Zimne ciasto ( najlepiej następnego dnia) przekroić
na pół. Skropić sokiem ananasowym.
6. Na krążek tortu nałożyć połowę ubitej na sztywno
śmietany, na niej ułożyć kostki ananasa i przykryć
pozostałą śmietaną ( troche śmietany oraz kilka
kostek ananasa zostawić do dekoracji wierzchu i boków).
Nakryć drugim krążkiem.
7. Przygotować polewę: kakao rozrobić z 3 łyżkami mleka.
Cukier wsypać do małego rondelka, wlać pozostałe mleko
i cały czas mieszając, gotować aż do otrzymania syropu.
Dodać masę kakaową i nadal mieszając, zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać margaryne i ostudzić, cały czas mieszając ,
by nie powstał kożuch. Polewę rozsmarować równomiernie na
wierzchu tortu, udekorować ananasem i śmietaną.
ostygnięcia.
2. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać kakao.
Białka ubić na sztywną pianę i dodawać do żółtek
na przemian z wymieszaną z proszkiem do pieczenia
mąką (łyżka mąki, łyżka piany), delikatnie mieszając.
3. Ciast wlać do posmarowanej margaryną i posypanej
bułką tartą tortownicy: piec 30-35 min w piekarniku nagrzanym
do 180-200 stopni celsjusza. Ciasto po upieczeniu wyjąć z
formy (ciasto przestygnięte).
4. Krążki ananasa odsączyć, pokroić w kostkę i skropić
rumem.
5. Zimne ciasto ( najlepiej następnego dnia) przekroić
na pół. Skropić sokiem ananasowym.
6. Na krążek tortu nałożyć połowę ubitej na sztywno
śmietany, na niej ułożyć kostki ananasa i przykryć
pozostałą śmietaną ( troche śmietany oraz kilka
kostek ananasa zostawić do dekoracji wierzchu i boków).
Nakryć drugim krążkiem.
7. Przygotować polewę: kakao rozrobić z 3 łyżkami mleka.
Cukier wsypać do małego rondelka, wlać pozostałe mleko
i cały czas mieszając, gotować aż do otrzymania syropu.
Dodać masę kakaową i nadal mieszając, zagotować.
Zdjąć z ognia, dodać margaryne i ostudzić, cały czas mieszając ,
by nie powstał kożuch. Polewę rozsmarować równomiernie na
wierzchu tortu, udekorować ananasem i śmietaną.