alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ten pyszny tort zrobiłam z okazji Dnia Ojca. Smakował rewelacyjnie no i na stole prezentował się elegancko.

Tort czekoladowy z kokosem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort czekoladowy z kokosem i owocami

 

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z kokosem i owocami
Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i nadal ubijać do momenty aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać stopniowo do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką lub robotem na najmniejszych obrotach. Masę wylać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Z zimnego biszkoptu zdjąć z dna papier i przekroić dwa razy wzdłuż uzyskując trzy placki. Masa kokosowa: Mleko z cukrem i cukrem waniliowym zagotować, dodać kokos i na średnim ogniu gotować około 15 minut cały czas mieszając. Zdjąć z ognia dodać masło, mieszać aż masło się rozpuści. Pozostawić masę do przestudzenia. Krem czekoladowy: Jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć z ognia. (masa powinna być puszysta jak na biszkopt). Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach lub rozdrobnioną w blenderze czekoladę oraz stopniowo dodawać przesiane przez sitko kakao. Delikatnie mieszać łyżką masę do rozpuszczenia się czekolady i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do białości i miksując stopniowo dodawać zimną masę czekoladową. Warstwy tortu: blat biszkoptu, posmarować dżemem, letnia masa kokosowa, blat biszkoptu, 1/4 kremu czekoladowego, posypać malinami, blat biszkoptu Boki i górę tortu posmarować cienko kremem. Boki za pomocą szprycy udekorować na kształt koszyczka. Na górze dookoła zrobić dekorację z kremu ułożyć złote perełki i owoce. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Tort czekoladowy z kokosem i owocami
zimny biszkopt przekroić 2 razy uzyskując 3 placki
Tort czekoladowy z kokosem i owocami
pierwszy placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki
Tort czekoladowy z kokosem i owocami
na dżem wyłożyć masę kokosową i rozsmarować
Tort czekoladowy z kokosem i owocami
dekorację boków i góry robiłam takimi końcówkami