Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy troche inaczej
CIASTO ORZECHOWE: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając.Nastepnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy mielone orzechy i bułkę tartą-znów lekko mieszamy. Wylewamy na forme i pieczemy ok.30min. w temp. 180*C. CIASTO KAKAOWE: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając.Nastepnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na forme i pieczemy ok.30-40min. w temp.160*C- 180*C. CIASTO KOKOSOWE:Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier cały czas ubijając.Na koniec dodajemy mąkę,kokos i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na forme i pieczemy ok.30min. w temp. 180*C. MASA ORZECHOWA: Margaryne ucieramy dodajemy cukier,orzechy i kawę. MASA ŚMIETANOWA: Żelatyne i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubijamy z cukrem a na koniec dodajemy przestudzoną galaretkę. OWOCE I CZEKOLADE KROIMY NA KAWAŁKI _ _ _ _ _ _ _ Na sam dół kładziemy ciasto orzechowe, nastepnie wykładamy połowe masy orzechowej.Na masę kładziemy ciasto kokosowe,nastepnie reszte masy orzechowej.Na mase pokrojone owoce i czekoladę ,na te owoce wylewamy bitą śmietane (robimy ją tuż przed wylaniem na ciasto- nie wcześniej bo szybko tężeje).Na śmietane kładziemy ciasto kakaowe i dekorujemy polewą czekoladową i kokosem.
luna
czarna-mamba
msewka
Natala1210
mirkakropka
ati