zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Tort urodzinowy troche inaczej

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto wychodzi dość wysokie (na dużą blache)

Tort urodzinowy troche inaczej

Składniki:

Tort urodzinowy troche inaczej

 

 

  • CIASTO KAKAOWE:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki kakao

 

  • CIASTO KOKOSOWE:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 200g. kokosu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • MASA ORZECHOWA:
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyzki zmielonych orzechów
  • 2 łyżeczki naparu kawy rozpuszczalnej
  • cukier do smaku (ok. 1 łyzeczki)

 

  • MASA ŚMIETANOWA:
  • 0,5 śmietanki kremówki
  • 1 galaretka czerwona
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyzki cukru

 

  • DODATKOWO:
  • 1 puszka brzoskwiń lub ananasa
  • 1 czekolada (dowolna mleczna lub gorzka)

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy troche inaczej
CIASTO ORZECHOWE: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając.Nastepnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy mielone orzechy i bułkę tartą-znów lekko mieszamy. Wylewamy na forme i pieczemy ok.30min. w temp. 180*C. CIASTO KAKAOWE: Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i żółtka cały czas ubijając.Nastepnie dodajemy mąkę,proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.Na koniec dodajemy kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na forme i pieczemy ok.30-40min. w temp.160*C- 180*C. CIASTO KOKOSOWE:Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier cały czas ubijając.Na koniec dodajemy mąkę,kokos i proszek do pieczenia i całość delikatnie mieszamy. Wylewamy na forme i pieczemy ok.30min. w temp. 180*C. MASA ORZECHOWA: Margaryne ucieramy dodajemy cukier,orzechy i kawę. MASA ŚMIETANOWA: Żelatyne i galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.Śmietanę ubijamy z cukrem a na koniec dodajemy przestudzoną galaretkę. OWOCE I CZEKOLADE KROIMY NA KAWAŁKI _ _ _ _ _ _ _ Na sam dół kładziemy ciasto orzechowe, nastepnie wykładamy połowe masy orzechowej.Na masę kładziemy ciasto kokosowe,nastepnie reszte masy orzechowej.Na mase pokrojone owoce i czekoladę ,na te owoce wylewamy bitą śmietane (robimy ją tuż przed wylaniem na ciasto- nie wcześniej bo szybko tężeje).Na śmietane kładziemy ciasto kakaowe i dekorujemy polewą czekoladową i kokosem.