Sposób przygotowania:
Tort dla motocyklistów
Biszkopt;
Białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod koniec dodawać żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm,włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
Krem śmietankowy;
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodawać śmietan fix.
3 łyżki ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.
Brzoskwinie odsączyć z soku na sitku ,następnie pokroić w kostkę.
Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.
Orzechy włoskie włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta.
Poncz do nasączenia biszkoptu;
Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.
Składanie tortu;
Spodni blat nasączyć ponczem posmarować dżemem i rozłożyć część ubitej śmietany, na śmietanie ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń wciskając je delikatnie w śmietanę.
Nałożyć drugi blat zrobić to samo co z pierwszym i nałożyć trzeci ostatni blat.
Cały tort obsmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu,boki tortu obłożyć przygotowanymi orzechami włoskimi.
Na wierzch tortu nałożyć oblat (zdjęcie) udekorować koralikami cukrowymi oraz rozetkami z ubitej śmietany.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Białka oddzielić od żółtek ,ubić na sztywno ze szczyptą soli,pod koniec dodawać żółtka na przemian z cukrem cały czas ubijając.
Do masy jajecznej przesiać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm,włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec do suchego patyczka około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy blaty.
Krem śmietankowy;
Dobrze schłodzoną śmietanę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodawać śmietan fix.
3 łyżki ubitej śmietany połączyć z rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody letnią żelatyną a następnie połączyć z pozostałą śmietaną.
Brzoskwinie odsączyć z soku na sitku ,następnie pokroić w kostkę.
Gotowy krem śmietankowy przygotować według opisu na opakowaniu.
Orzechy włoskie włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem do ciasta.
Poncz do nasączenia biszkoptu;
Cukier wymieszać z wodą i sokiem z cytryny.
Składanie tortu;
Spodni blat nasączyć ponczem posmarować dżemem i rozłożyć część ubitej śmietany, na śmietanie ułożyć połowę pokrojonych brzoskwiń wciskając je delikatnie w śmietanę.
Nałożyć drugi blat zrobić to samo co z pierwszym i nałożyć trzeci ostatni blat.
Cały tort obsmarować gotowym kremem śmietankowym przygotowanym według opisu na opakowaniu,boki tortu obłożyć przygotowanymi orzechami włoskimi.
Na wierzch tortu nałożyć oblat (zdjęcie) udekorować koralikami cukrowymi oraz rozetkami z ubitej śmietany.
Tort włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
jagoda59
BozenaMatuszczyk
Bardzo dziękuję;)