Sposób przygotowania:
Tort domowy pomaranczowy
Przygotowanie biszkoptu; Bialka jajek ubijamy ze szczypta soli. Podczas ubijania bialek dodajemy stopniowo cukier, a nastepnie po jednym zoltku. W nastepnej kolejnosci, ciagle miksujac dodajemy ocet i olej. Na samym koncu do masy trafiaja przesiana maka z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy wszystko na najnizszych obrotach na jednolita, gladka mase. Calosc wylewamy do tortownicy, badz prostokatnej blachy i pieczemy w piekarniku z termoobiegiem przez ok.40-50 minut, w temperaturze 150-160 stopni. Przygotowanie kremu: Budynie czekoladowy i smietankowy ugotowac. Obydwa budynie odstawic do ostudzenia. W przypadku kremu z budyniu czekoladowego 100 g masla ubic mikserem na puszysta mase, a nastepnie do maslanej masy dodawac stopniowo budyn czekoladowy i miksowac jeszzcze chwile. Nastepnie na puszysta mase miksujemy 200 g masla, do niego dodajemy ostudzony budyn smietankowy i dzem pomaranczowy. Pod koniec dodac do masy likier pomaranczowy (aromat pomaranczowy). Ostudzonego biszkopta kroimy na 3 placki i przekladamy dowolnie poszczegolnymi kremami. Biszkopta nie nasaczam specjalnie, choc mozna go skropic sokiem z pomaranczy, bo olej dodany do biszkopta nadaje mu juz wystarczajaca moim zdaniem wilgotnosc. Wierzch biszkopta pokrywam kremem, przyozdabiam gestym sosem czekoladowym, swiezymi pomaranczami oraz otarta skorka z pomaranczy. Taki tort moze nie jest dzielem mistrza cukiernika, ale zapewniam, ze smakuje wysmienicie i ladnie sie prezentuje.
Pyza
msewka
kinga
wioletta_koziel
Anula
Sarenka