bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Tort gutenberg

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort z ksiazki "Czekolada Nowa harmonia smaku" Rosalba Gioffre na urodziny męża.

Tort gutenberg

Składniki:

Tort gutenberg

 

  • ciasto:
  • 80 g czekolady pełnej gorzkiej
  • 20 g miękkiego masła
  • 40 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 4 żółtka
  • 120 g mąki
  • 5 białek
  • 160 g cukru

 

  • krem:
  • 15 g żelatyny
  • parę łyzek wody
  • 3 żółtka
  • 15g cukru
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 3 łyżki rumu
  • 3 białka
  • 20 g cukru
  • 270 g śmietany kremówki
  • 250g gruszek z zalewy
  • 2 łyżki rumu
  • 50 ml zalewy z gruszek

 

  • dekoracja - 100g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort gutenberg
CIASTO:- Masa czekoladowa: 180 g czekolady pełnej gorzkiej rozpuściłam w rondelku na parze. W misce ubiłam mikserem 120 g miękkiego masła z 40 g cukru pudru. ...Dodałam (po łyżeczce) ostudzoną czekoladę (cały czas na pracującym mikserze). Dodałam szczyptę soli i kilka kropli esencji waniliowej. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym - 4 żółtka i powoli 120 g mąki. -Piana z białek: W drugiej miseczce ubiłam na sztywno pianę z 5 białek i dodałam 160 g cukru. Połączyłam pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wlałam ciasto. Piekłam ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.KREM: 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody. Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji 3 żółtka z 15 g cukru. Dodałam żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuściłam razem 50 g czekolady pełnej gorzkiej i 50 g pełnej mlecznej, dodając 3 łyżki rumu. Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami. Ubiłam pianę z 3 białek, dodałam 20 g cukru, wciąż ubijając aż piana będzie błyszcząca. Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.Z upieczonego tortu czekoladowegpo ścięłam wierzch. Resztę tortu włożyłam z powrotem do tortownicy i nasączyłam sokiem z gruszek wymieszanym z 2 łyżkami rumu. Rozsmarowałam połowę kremu. Ułożyłam 250 g gruszek (z puszki, w syropie), pokrojonych w cząstki. Przykryłam pozostałym kremem i włożyłam do lodówki na min 2 godzinki. Przed samym podaniem udekorowałam na szybko wymyślonymi dekoracjami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ktora sobie na formie silkonowej rozsmarowałam a potem podwazyłam nozem i przełozyłam na tort.Zobacz więcej