Sposób przygotowania:
Tort gutenberg
CIASTO:- Masa czekoladowa: 180 g czekolady pełnej gorzkiej rozpuściłam w rondelku na parze. W misce ubiłam mikserem 120 g miękkiego masła z 40 g cukru pudru. ...Dodałam (po łyżeczce) ostudzoną czekoladę (cały czas na pracującym mikserze). Dodałam szczyptę soli i kilka kropli esencji waniliowej. Zmniejszyłam obroty miksera i dodawałam po jednym - 4 żółtka i powoli 120 g mąki. -Piana z białek: W drugiej miseczce ubiłam na sztywno pianę z 5 białek i dodałam 160 g cukru. Połączyłam pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając drewnianą łyżką, tak aby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i wlałam ciasto. Piekłam ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.KREM: 15 g żelatyny rozpuściłam w małej ilości (parę łyżek) ciepłej wody. Ubiłam mikserem na gęsto, do białej konsystencji 3 żółtka z 15 g cukru. Dodałam żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuściłam razem 50 g czekolady pełnej gorzkiej i 50 g pełnej mlecznej, dodając 3 łyżki rumu. Ostudziłam rozpuszczoną czekoladę i wymieszałam z ubitymi żółtkami. Ubiłam pianę z 3 białek, dodałam 20 g cukru, wciąż ubijając aż piana będzie błyszcząca. Do masy czekoladowej dodałam pianę oraz bitą śmietanę (ubiłam 270 g śmietanki kremówki), delikatnie wszystko mieszając.Z upieczonego tortu czekoladowegpo ścięłam wierzch. Resztę tortu włożyłam z powrotem do tortownicy i nasączyłam sokiem z gruszek wymieszanym z 2 łyżkami rumu. Rozsmarowałam połowę kremu. Ułożyłam 250 g gruszek (z puszki, w syropie), pokrojonych w cząstki. Przykryłam pozostałym kremem i włożyłam do lodówki na min 2 godzinki. Przed samym podaniem udekorowałam na szybko wymyślonymi dekoracjami z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, ktora sobie na formie silkonowej rozsmarowałam a potem podwazyłam nozem i przełozyłam na tort.Zobacz więcej
cherry
hoffija44
bajtek
Natala1210
Sarenka
Lady Marmolada
bernika
marietta
bernika
nie mam pojecie ja znam jednego słynnego Gutenberga,a le czy to na jego czesc tort tego nie wiem. a trudny wcale nie jest, tylko czasochłonny.
msewka