paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny tort na kakaowym cieście z masą z dżemu brzoskwiniowego oraz bitą śmietaną całość w masie cukrowej

Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową

Składniki:

Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową

 

  • ciasto:

 

  • jajka 5 sztuk
  • cukier 1 szklanka
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • kakao 3 łyżki

 

  • masa brzoskwiniowa:

 

  • galaretka brzoskwiniowa 1 sztuka
  • dżem brzoskwiniowy 1 słoiczek
  • śmietana kremówka 0,5 litra
  • śmietan fix 2 sztuki

 

  • do nasączenia:

 

  • woda 0,5 szklanki
  • sok z cytryny z 1 szt
  • cukier do smaku

 

  • na masę cukrową:

 

  • glukoza spożywcza (w proszku) 50 g
  • cukier puder 50 dag
  • woda 70 ml
  • żelatyna 4 łyżeczki
  • margaryna Planta 3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Tort kakaowy z masą brzoskwiniową i masą cukrową
Żółtka oddzielić od białek. Do ubitych na sztywno białek z cukrem dodawać po jednym żółtku dalej miksując. Dalej mieszając wsypywać porcjami mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto przelać do formy i piec około 40-45 minut w nagrzanym piekarniku.Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki. Krążki nasączyć wodą wymieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Dżem przełożyć do rondla i podgrzewać mieszając aż się rozpuści wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Na pierwszy krążek wylać masę brzoskwinią i pozostawić do stężenia. Śmietanę zmiksować ze śmietan fiksami, cześć śmietany wyłożyć na zimną masę brzoskwiniową i przykryć krążkiem ciasta. Na ciasto wyłożyć znów część śmietany i nakryć trzecim krążkiem. Pozostałą śmietanę rozsmarować na całym torcie. Wyciąć dowolny kształt tortu. Tort odstawić do lodówki. Żelatynę wymieszać z wodą i pozostawić na około 5 minut. Podgrzewać żelatynę nad parą wodną do rozpuszczenia i wsypać do niej glukozę dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Porcjami dosypywać cukier puder cały czas mieszając później wyrobić masę ręką. Masę cukrową rozwałkować i pokryć nią tort. Tort dowolnie udekorować.