arek-1990-91

arek-1990-91

Starszy Kucharz
[Przepisów: 23]

Tort kalafiorowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Smakuje jak pizza. Polecam !!!!

Tort kalafiorowy.

Składniki:

Tort kalafiorowy.

 

Sposób przygotowania:

Tort kalafiorowy.
Kalafior podzielić na małe różyczki i ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem 1 łyżki masła prawie do miękkości, odcedzić. Pieczarki umyć, obrać (jeśli mają ładną skórkę można nie obierać), pokroić w plasterki, szynkę pokroić w paseczki. Pieczarki przysmażyć na pozostałej łyżce masła. Z podanych składników przygotować ciasto francuskie. Wyłożyć ciastem okrągłą, karbowaną formę do tart. Po nakłuwać, wstawić do umiarkowanego gorącego piekarnika, upiec na jasnozłoty kolor (ok.15 min). Spód wyjąć z piekarnika, obłożyć kalafiorem, pieczarkami i szynką. Jajka wymieszać ze śmietaną i serem, przyprawić solą i pieprzem. Mieszaninę zalać tartę. Całość wstawić do piekarnika i zapiekać ok. 15-20 min na złoty kolor. Czas wykonania: bez przygotowania ciasta 1 godz. 10 min.