Sposób przygotowania:
Tort makowy 2
Ciasto: Na kilka godzin wcześniej zalać mak gorącą wodą. Następnie odcedzić, dokładnie osączyć i trzykrotnie zemleć w maszynce. Rozetrzeć dokładnie masło lub margarynę w misce, z miodem, cukrem i żółtkami, dodać mak, olejek migdałowy i wszystko razem utrzeć. Na końcu dodać pianę z białek, proszek spulchniający i bułkę tartą – wymieszać. Włożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 min. Polewa: Wszystkie składniki włożyć do małego naczynia, podgrzać, aby rozpuścił się cukier, ale nie dopuścić do wrzenia. Gorący, wyjęty z piekarnika tort polać polewą. Odstawić do wystygnięcia. Można dodatkowo udekorować powierzchnię połówkami orzechów i skórką od pomarańczową gotowaną w syropie. Smacznego!