eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1801]

Tort naleśnikowy Eli

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne,sycące danie obiadowe lub kolacjowe.

Tort naleśnikowy Eli

Składniki:

Tort naleśnikowy Eli

 

  • Ciasto:
  • 1 butelka(1/2 litra)piwa jasnego
  • 3 jajka
  • sól,pieprz
  • mąka(tyle,żeby ciasto miało gęstość śmietany)

 

 

  • 25 dkg sera żółtego(zetrzeć na tarce z dużymi oczkami)

Sposób przygotowania:

Tort naleśnikowy Eli
Ciasto:
Zmiksować jajka z piwem,doprawić solą,pieprzem,dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Usmażyć 8 naleśników(wielkości tortownicy).

Farsz:
Rozmrożony szpinak odparowaĆ,doprawić solą,pieprzem,gałką muszkatołową,zmiażdżonym czosnkiem i ostudzić.Twaróg rozgnieść widelcem,wymieszać ze szpinakiem,dodać jajka i dokładnie wymieszać.

W wysmarowanej margaryną tortownicy układać naleśnik,smarować szpinakiem,posypać odrobiną utartego sera żółtego i tak do wyczerpania skladników.Na wierzchu ma być naleśnik posypany żółtym serem.Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.Smacznego!