Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort orzechowo-wisniowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawe połączenie orzechów z wiśniami;)

Tort orzechowo-wisniowy

Składniki:

Tort orzechowo-wisniowy

 

  • Biszkopt orzechowy (należy upiec 3 lub pomnożyc składniki i potem przeciąć na 3 części)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 kostki masła
  • 0,5-1 cukru pudru (wg upodobania)
  • Pół szklanki zmielonych orzechów
  • Pół szklanki wiśni (u mnie mrożone, wydrylowane)
  • Reszta:
  • Szklanka wisni z nalewki
  • Różowa posypka

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-wisniowy
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Masło ucierać z cukrem jakieś 20 min. Do 1/3 dodać zmielone orzechy i zmiksować. Do 2/3 dodać mrożone wiśnie (dodając po 2-3 sztuki i tu już samemu trzeba ocenić kiedy jest ich wystarczająco by masa nie była wodnista), zmiksować. Przełożenie: Biszkopt1+masa wiśniowa+posypane wiśniami+biszkopt2+masa wiśniowa+biszkzopt3+masa orzechowa+reszta masy różowej na dekoracje+wisnie z nalewki