Natalia

Natalia

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

tort jest bardzo smaczny i wykwintny, nadający się na każdą okazję..

Tort orzechowy

Składniki:

Tort orzechowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowy
wykonanie biszkoptu: białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, a następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. na końcu dodać zmielone orzechy. Masę wylać na blachę i piec w dobrze nagrzanym piekarniku(180 stopni) piec ok 30 min. wykonanie kremu: 1.sporządzić mleczko: mleko, cukier oraz jajka wymieszać w misce. Następnie miskę ustawiń na garnku z wrzącą wodą. masę cały czas mieszać aż zgęstnieje.Ostudzić 2. masło i margarynę utrzeć. Następnie dodawać powoli wystudzone mleczko, potem kakao rozpuszczone w małej ilości wody (kakao dodawać do momentu jak krem będzie lekko brązowy ). następnie dodajemy zmielone orzechy oraz zmieloną czekoladę (część czekolady zostawić do dekoracji) Biszkopt przekroić na pół, skropić syrprem alkoholowym (pół szklanki wody zagotować dodać 2 łyżki cukru, ostudzić i dodać alkohol) przełożyć kremem, przykryć drugim plackiem i całość przykryć kremem i udekorować. SMACZNEGO!