marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Tort Ouiche lorraine

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne danie dla każdego łasucha

Tort Ouiche lorraine

Składniki:

Tort Ouiche lorraine

 

  • 40 dag kruchego ciasta
  • 10 dag gotowanej szynki konserwowej
  • 10 dag pikantnego żółtego sera
  • 10 dag serka homogenizowanego
  • 10 dag twarogu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 2 cebule
  • odrobina mleka
  • olej
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Tort Ouiche lorraine
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą. Po nakłuwać widelcem i posypać szynką pokrojoną na w paski szerokości palca. Żółty ser rozgnieść widelcem,(gdyniejestdostateczniemiękki pokroić w drobną kostkę), przełożyć do miski, utrzeć na masę z serkiem, twarogiem oraz jajkami. Cebule zetrzeć na tarce, udusić w odrobinie mleka z olejem, dodać do masy serowej. Na samym końcu wlać śmietankę. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej i wlać do wyłożonej ciastem tortownicy. Na wierzchu położyć kilka kawałków masła, po czym wstawić formę do nagrzanego piekarnika. Piec na średnim ogniu przez 25-30 minut. Podawać na ciepło. Jest to bardzo smaczne, lecz ciężkostrawne danie. Nie polecam na kolację. Smacznego ; )