Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort pomarańczowo-migdałowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny i delikatny tort w sam raz na komunię.

Tort pomarańczowo-migdałowy

Składniki:

Tort pomarańczowo-migdałowy

 

  • Dodane przez:[madziarzeszow]
  • Czas przygotowania: 120 minut
  • Składniki
  • CIASTO:
  • 4 żółtka i 4 białka
  • 200 g cukru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g mielonych migdłów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • KREM:
  • 4 żółtka
  • 40 g cukru
  • 150 ml wina białego
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 4-5 łyżek żelatyny
  • 1 krem do tortów śmietankowy
  • ok 200 ml mleka do kremu
  • 1 słoiczek marmolady pomarańczowej lub dżem morelowy
  • krem lub skórka z pomarańczy do dekoraji

 

Sposób przygotowania:

Tort pomarańczowo-migdałowy
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami wody gorącej, cukrem i cukrem waniliowym.Połaczyć z przesianą mąką,migdałamii proszkiem do pieczenia. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem.wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 30 min w temp ok 180 stopni.Po 10 minutach wyjąć ciasto z formy i odstawić do ostygnięcia. ciasto przekroić na 2 części.Zółtka ucierac z cukrem , aż do jego rozpuszczenia, dodać wino.Podgrzać sok pomarańczowy , rozpuścić w nim żelatyunę i wymieszać z żółtkowa masą.Krem wstawić do lodówki, a gdy tylko zacznie tężeć dodać do niego ubity krem śmietankowy. Dolny krążek ciasta posmarować marmoladą i otoczyć obręczą tortownicy. Rozsmarować większą połowę kremu i nakryć wierzchnim krążkiem ciasta .wstawic do lodówki na ok 1 godz Po wyciągnięciu, posmarować kremem i ozdobić np skórką pomarańczową.

Tagi:

ciasto tort