jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubiony tort z owocami lata dla dzieci i dorosłych

Tort śliwkowy

Składniki:

Tort śliwkowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort śliwkowy
Wsypać mąkę do dużej miski, zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wlać podgrzane mleko, lekko wymieszać. przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i utarty tłuszcz, wyrobić wszystkie składniki na gładką jednolitą masę. Ponownie przykryć, odstawić do wyrośnięcia, jeszcze na około 1/2 godziny. Śliwki umyć pokroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki. Posmarować tłuszczem tortownicę o śred. 26 cm. Opruszonymi dłońmi mąką włożyć ciasto do formy, tak by po bokach powstał brzeg wystający mniej więcej na 2 cm. Posypać ciasto 1/2 tartej bułki. Układać na nim pionowo śliwki bardzo gęsto, mocno wciskając je w placek. Posypać owoce resztą tartej bułki. wstawić ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut w temp. 200 stop. C.
POLEWA:
Utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Wymieszać ze śmietaną, doprawić 1/2 łyżeczki cynamonu, polać równomiernie ciasto. Wstawić tort do piekarnika, piec w tej samej temp. 20 minut.