Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tort śmietankowo brzoskwiniowy to świetna kompozycja smaków. Jest delikatny a jednocześnie świetnie komponują się jego smaki.

 Tort śmietankowo brzoskwiniowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

 

 

  • Masa:
  • 500 ml śmiatny 30%
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • ¾ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki wody

 

  • Dodatkowo:
  • 200 g dżemu brzoskwiniowego
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 600 ml wrzącej wody
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 100 ml soku pomarańczowego

 

 

  • Do dekoracji
  • 300 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • ¼ szklani wody
  • 1/3 szklanki cukru
  • wiśnie żółte kandyzowane
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowo brzoskwiniowy
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno, następnie małymi porcjami dodajemy cukier stale miksując – kiedy piana jest lśniąca dodajemy pojedynczo żółtka zmniejszając obroty. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia – mieszamy całość łopatką drewnianą. Przelewamy do tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do około 175 – 180 stopni piekarniku przez 30 minut – do suchego patyczka. Biszkopt wyciągamy, przestudzamy i obracamy do góry spodem. Po całkowitym przestygnięciu przekrawamy na 3 blaty. Dolny blat smarujemy dżemem, układamy na całej powierzchni brzoskwinie pokrojone w księżyce. Przekładamy blat do tortownicy lub obręczy. Galaretki rozrabiamy w 600 ml wrzącej wody, odstawiamy aby zaczęła tężeć, wylewamy galaretkę na brzoskwinie i przykrywamy drugim spodem, spód nasączamy sokiem pomarańczowym. Krem: Żelatynę namaczamy w wodzie, następnie ją podgrzewamy i mieszamy do rozpuszczenia. Do miski wlewamy zimną śmietanę i ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Do śmietany dodajemy gorącą żelatynę i mieszamy – masę wykładamy na spód nasączony sokiem – przykrywamy trzecim spodem. Wkładamy tort do lodówki na minimum 2 godziny by galaretka i masa dobrze stężały. Wyciągamy z obręczy lub tortownicyDekoracja: Żelatynę namaczamy w wodzie po czym ją podgrzewamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy gorącą żelatynę i mieszamy. Powstałą masą dekorujemy boki i wierzch tortu, boki oprószamy wiórkami kokosu. Wierzch dekorujemy czekoladą i wiśniami. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.
 Tort śmietankowo brzoskwiniowy
biszkopt przekrawamy na 3 blaty pierwszy smarujemy dżemem
 Tort śmietankowo brzoskwiniowy
na dżem wykładamy pokrojone brzoskwinie
 Tort śmietankowo brzoskwiniowy
na brzoskwinie wylewamy galaretkę i przykrywamy blatem
 Tort śmietankowo brzoskwiniowy
na drugi blat nasączony sokiem wykładamy masę śmietankową