Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy z ananasami
Jajka ubijamy z oba cukrami na parze. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy. 3/4 ciasta przelewamy do dużej tortownicy i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Do reszty ciasta dodajemy kakao, mieszamy - ciasto przelewamy do garnuszka i pieczemy. Ciasta studzimy. Każde przekrawamy na 3 blaty. Żelatynę rozpuszczamy w 3 łyżkach zimnej wody, dodajemy do ananasów i całość miksujemy (owoce oraz sok). Ciasta ponczujemy. Dwa ciasta przekładamy masą ananasową. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy odrobinę cukru wanilinowego oraz zagęstnika. Masą przekładamy pozostałe placki, na masie rozsmarowujemy dżem. Na blaty z okrągłej tortownicy układamy blaty z garnuszka. Całość smarujemy masą śmietanową. Dekorujemy wg uznania.
marietta