Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy z brzoskwiniami
Biszkopt: Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy w miseczce na kilka minut do lodówki, następnie wyciągamy i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do piany dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż cukier prawie się rozpuści. Dodajemy żółtka i miksujemy. Mąki przesiewamy dwukrotnie. Dodajemy do kogla-mogla i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Masę wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (o średnicy 26 cm). Biszkopt pieczemy ok 30-40 min w 160 st C. Gdy biszkopt jest upieczony wyjmujemy go z piekarnika i 2-3 razy rzucamy na podłogę z niewielkiej wysokości. Biszkopt ułoży się i wyrówna. Wstawiamy biszkopt do ciepłego piekarnika i zostawiamy uchylone drzwiczki, pozwalamy mu spokojnie wystygnąć. Kiedy będzie zimny ostrożnie przekrawamy go na 3 blaty (polecam przecinać nitką). Śmietana: Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, Dodajemy cukier i śmietan-fixy i jeszcze moment miksujemy. Dzielimy na 3 części. Brzoskwinie odsączamy i kroimy w nieduże kawałki. Składamy tort: Pierwszy blat nasączamy syropem z brzoskwiń (ja do tego celu używam spryskiwacz taki jak do kwiatków). Układamy warstwę brzoskwiń (1/2) i nakładamy warstwę śmietany. Nakładamy drugi blat i powtarzamy czynności. Górny blat nasączamy syropem od spodniej strony i nakładamy na drugą warstwę śmietany. Wierzch i boki tortu pokrywamy śmietaną i dowolnie dekorujemy. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)