Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Tort śmietanowy z porzeczkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny tort śmietanowy z czerwonymi porzeczkami. Słodka śmietana idealnie komponuje się z kwaśnymi porzeczkami.

Tort śmietanowy z porzeczkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort śmietanowy z porzeczkami

 

  • Ciasto:
  • 250 g margaryny
  • 200 g cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Krem:
  • 5 białek
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g płatków migdałów

 

 

  • Przełożenie:
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • 125 g przesianego cukru pudru
  • 500 ml śmietany 30-36%
  • 3 śmietanfix

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z porzeczkami
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Miksujemy dodając po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dzielimy na 4 części. Krem: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz cynamon i miksujemy. Dodajemy płatki migdałów i delikatnie mieszamy. Dzielimy na 4 części. Spód tortownicy smarujemy margaryną i wykładamy na nią jedną część ciasta. A na wierzch jedną część kremu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180^C przez 20 minut. Tak samo postępujemy z 3 pozostałymi.Przełożenie: Śmietanę ubijamy z śmietanfix, dodajemy cukier puder, dalej ubijając. Dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Smarujemy spody ciasta oprócz ostatniego. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Tort śmietanowy z porzeczkami
Wspaniały tort śmietanowy z czerwoną porzeczką
Tort śmietanowy z porzeczkami
Wspaniały tort śmietanowy z czerwoną porzeczką
Tort śmietanowy z porzeczkami
Wspaniały tort śmietanowy z czerwoną porzeczką
Tort śmietanowy z porzeczkami
Wspaniały tort śmietanowy z czerwoną porzeczką