Sposób przygotowania:
tort śnieżynka
Ciasto:
białka schłodzone ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i pięcioma łyzkami goracej wody. Wymieszać ostrożnie z pianą z białek oraz mąka i proszkiem do pieczenia .Przelać masę do tortownicy uprzednio posmarowanej masłem i bułką tartą i piec około 45 minut w temp 160 stopni C.Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 części.
Krem 1:
Utrzeć mielony twaróg z cukrem pudrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę namoczyć w soku, podgrzać i rozpuścić. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Brzoskwinie pokroić na paski.
Krem 2:
Masło utrzeć na puch dodajac cukier puder, nieprzerywając ucierania dodawac po łyzce, wcześniej ugotowany wg przepisu ostudzony budyń.
Składanie tortu:
Jeden krążek ciasta smarujemy połówą masy serowej, następnie układamy brzoskwinie ciasno kołó siebie, reszta masy serowej i ostatni krązek ciasta.
Całość smarujemy kremem budyniowym i ozdabiamy wedłóg uznania.
Schłodzić w lodówce przez około godzinę.Smacznego!!!
białka schłodzone ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i pięcioma łyzkami goracej wody. Wymieszać ostrożnie z pianą z białek oraz mąka i proszkiem do pieczenia .Przelać masę do tortownicy uprzednio posmarowanej masłem i bułką tartą i piec około 45 minut w temp 160 stopni C.Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 części.
Krem 1:
Utrzeć mielony twaróg z cukrem pudrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę namoczyć w soku, podgrzać i rozpuścić. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Brzoskwinie pokroić na paski.
Krem 2:
Masło utrzeć na puch dodajac cukier puder, nieprzerywając ucierania dodawac po łyzce, wcześniej ugotowany wg przepisu ostudzony budyń.
Składanie tortu:
Jeden krążek ciasta smarujemy połówą masy serowej, następnie układamy brzoskwinie ciasno kołó siebie, reszta masy serowej i ostatni krązek ciasta.
Całość smarujemy kremem budyniowym i ozdabiamy wedłóg uznania.
Schłodzić w lodówce przez około godzinę.Smacznego!!!
Anula
czarownica