Madziarzeszow

Madziarzeszow

Szef Kuchni
[Przepisów: 82]

tort śnieżynka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

pyszny tort dla całej rodziny...................

tort śnieżynka

Składniki:

tort śnieżynka

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 15 dkg cukru
  • 18 dkg mąki
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • masło i bułka do formy
  • Krem 1:
  • 25 dkg twarogu
  • 15 dkg cukru pudru
  • 100 ml adwokata
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 30 dkg brzoskwiń z puszki
  • 100 ml soku z brzoskwiń
  • 3 łyżki żelatyny
  • Krem 2:
  • 25 dkg masła
  • 8 łyzek cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy
  • mleko do budyniu

 

Sposób przygotowania:

tort śnieżynka
Ciasto:

białka schłodzone ubić na sztywną pianę z połową cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru i pięcioma łyzkami goracej wody. Wymieszać ostrożnie z pianą z białek oraz mąka i proszkiem do pieczenia .Przelać masę do tortownicy uprzednio posmarowanej masłem i bułką tartą i piec około 45 minut w temp 160 stopni C.Po upieczeniu ostudzić i przekroić na 2 części.

Krem 1:

Utrzeć mielony twaróg z cukrem pudrem, adwokatem i śmietanką. Żelatynę namoczyć w soku, podgrzać i rozpuścić. Wlać do masy twarogowej i wymieszać. Brzoskwinie pokroić na paski.

Krem 2:

Masło utrzeć na puch dodajac cukier puder, nieprzerywając ucierania dodawac po łyzce, wcześniej ugotowany wg przepisu ostudzony budyń.


Składanie tortu:

Jeden krążek ciasta smarujemy połówą masy serowej, następnie układamy brzoskwinie ciasno kołó siebie, reszta masy serowej i ostatni krązek ciasta.

Całość smarujemy kremem budyniowym i ozdabiamy wedłóg uznania.

Schłodzić w lodówce przez około godzinę.Smacznego!!!