Sposób przygotowania:
Tort truskawkowy
Sposób przygotowania: Masło, aromat, cukier puder i jajka ubić na pianę. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą. Dodać jogurt. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Łyżką wygładzić powierzchnię. Formę wstawić na dolną półkę piekarnika. Piec około 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem poziomo jeden raz. Górną część pokruszyć. Schłodzoną śmietankę ubić z Śmietan-fixem. Serki homogenizowane wymieszać z dżemem, ubitą śmietaną oraz pokruszonym ciastem. Masę nałożyć na spód ciasta w formie kopuły. Tort oblać rozpuszczoną polewą. Truskawki przekroić na pół, kilka zanurzyć w polewie, ułożyć na torcie jako kwiatki. Śmietanę ubić z zimnym mlekiem. Szprycką wyciskać rozetki na truskawkowych kwiatach. Według uznania udekorować orzechami lub pistacjami.
Sarenka
msewka
marietta