PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Tort truskawkowy

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepięknie wyglądający, przepyszny tort z truskawkami, smacznego

Tort truskawkowy

Składniki:

Tort truskawkowy

 

  • Składniki:

 

  • Ciasto:
  • 150 g miękkiego masła
  • 10 kropli Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
  • 170 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 210 g mąki
  • 50 g startych migdałów
  • 2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • Masa:
  • 250 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % tł.
  • 1 Śmietan-fix Dr. Oetkera
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 łyżki dżemu truskawkowego
  • okruchy ciasta
  • Polewa:
  • 1 Polewa gotowa mleczna Dr. Oetkera
  • Do dekoracji:
  • 200 g truskawek
  • 1 Bita śmietana waniliowa Dr. Oetkera
  • 200 ml mleka
  • posiekane orzechy włoskie lub pistacje

Sposób przygotowania:

Tort truskawkowy
Sposób przygotowania: Masło, aromat, cukier puder i jajka ubić na pianę. Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia, wymieszać z masą. Dodać jogurt. Ciasto wyłożyć do tortownicy o śr. 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Łyżką wygładzić powierzchnię. Formę wstawić na dolną półkę piekarnika. Piec około 30 minut. Piekarnik gazowy: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temp. 180º C (powinien być podgrzany) Wystudzone ciasto przekroić ostrym nożem poziomo jeden raz. Górną część pokruszyć. Schłodzoną śmietankę ubić z Śmietan-fixem. Serki homogenizowane wymieszać z dżemem, ubitą śmietaną oraz pokruszonym ciastem. Masę nałożyć na spód ciasta w formie kopuły. Tort oblać rozpuszczoną polewą. Truskawki przekroić na pół, kilka zanurzyć w polewie, ułożyć na torcie jako kwiatki. Śmietanę ubić z zimnym mlekiem. Szprycką wyciskać rozetki na truskawkowych kwiatach. Według uznania udekorować orzechami lub pistacjami.