Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić pianę. Wsypać cukier dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka. Odłożyć mikser i wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem. Wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do tortownicy obłożonej papierem do pieczenia i piec ok 30-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu przekroić na 3 płaty. Margarynę w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem pudrem. Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Do masy maślanej dodawać po łyżce budyniu ciągle miksując. Wodę zagotować z cukrem dodając kwasek cytrynowy. Ostudzić. Krem: Jajka wyparzyć i wybić. Ubić z cukrem na parze na puszystą masę. Margarynę z masłem utrzeć na puch. Zaparzyć kawę rozpuszczalną. Ostudzić. Do masy maślanej dodawać po łyżce masy jajecznej ciągle miksując. Na koniec dodać kawę rozpuszczalną i wymieszać. Nasączyć biszkopty i wyłożyć krem raz ciemny a raz jasny. Krem ajerkoniakowy rozrobić według przepisu na opakowaniu. Czekolady starkować.Tort przyozdobić kremem ajerkoniakowym. Dowolnie udekorować.
iziona