WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1265]

Tort wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczny tort wielkanocny na cytrynowym biszkopcie z masą budyniową kokosową i masą śmietanową straciatella.

Tort wielkanocny

Składniki:

Tort wielkanocny

Biszkopt

Masa budyniowa

  • 1 duży budyń waniliowy Delecta
  • 2 szkl. mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 100-150g masła
  • 100g wiórków kokosowych

Masa straciatella

  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 śmietan-fix
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 mały cukier waniliowy 16g
  • 1 czekolada mleczna 100g

Do nasączenia

  • Syrop z brzoskwiń z puszki
  • ok. 1-2 łyżek soku z cytryny
  • pół szklanki przegotowanej wody

Do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort wielkanocny

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Mąki z proszkiem przesiać do oddzielnej miseczki i wymieszać. Do utartych żółtek dodać połowę ubitej piany z białek i połowę mąki, wymieszać i dodać pozostałą pianę z białek i resztę mąki. Na koniec dodać aromat cytrynowy i wymieszać.

Ciasto przelać do okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem do suchego patyczka (ok. 40 min). Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.

Masa budyniowa

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość mleka o 1 szklankę. Wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego po łyżce zimny budyń. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Masa straciatella

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia i ubić z śmietan - fixem i cukrem waniliowym na sztywno. Wymieszać z serkiem mascarpone. Czekoladę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i dodać do masy, wymieszać.

Do nasączenia

Sok z brzoskwiń wymieszać z sokiem z cytryny i przegotowaną wystudzoną woda.

Złożenie ciasta

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze lub tacy, nasączyć 1/3 ponczu i rozsmarować masę budyniową. Przykryć drugim blatem, nasączyć kolejną częścią ponczu i posmarować kremem straciatella. Przykryć trzecim blatem biszkoptu, nasączyć pozostałym ponczem.

Do dekoracji

Śmietanę schłodzoną wlać do wysokiego naczynia i ubić na sztywno z śmietan-fixami. Kremem posmarować wierzch i boki złożonego tortu i ładnie wyrównać. Boki obsypać startą na tarce czekoladą. Wierzch udekorować posypkami cukrowymi układając je w kształt pisanek i tworząc napis. Po bokach ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie z puszki.