Sposób przygotowania:
Tort „wiśniowy”
Ciasto: jajka ubić z cukrem na parze. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy, wymieszać.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć kompotem z wiśni.
Do przełożenia: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Wiśnie wymieszać ze szczyptą cynamonu. Dodać kilka łyżek kompotu i 2 łyżki cukru pudru. Wlać 2/3 porcji żelatyny, wymieszać.
Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać pozostałą żelatynę, wymieszać.
Tort przekładać masą wiśniową i bitą śmietaną.
Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, udekorować wiśniami z kompotu.
Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć kompotem z wiśni.
Do przełożenia: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Wiśnie wymieszać ze szczyptą cynamonu. Dodać kilka łyżek kompotu i 2 łyżki cukru pudru. Wlać 2/3 porcji żelatyny, wymieszać.
Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać pozostałą żelatynę, wymieszać.
Tort przekładać masą wiśniową i bitą śmietaną.
Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, udekorować wiśniami z kompotu.