Tort „wiśniowy”

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto: jajka ubić z cukrem na parze. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy, wymieszać.

Tort „wiśniowy”

Składniki:

Tort „wiśniowy”

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 dag mąki.
  • Do przełożenia tortu:
  • 500 ml śmietany kremówki 36 %,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 10 g żelatyny,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 50 dag wiśni z kompotu.

Sposób przygotowania:

Tort „wiśniowy”
Ciasto: jajka ubić z cukrem na parze. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodawać po trochu do masy, wymieszać.

Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć do tortownicy, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180-190°C

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekroić na 3 krążki, nasączyć kompotem z wiśni.

Do przełożenia: żelatynę rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku. Wiśnie wymieszać ze szczyptą cynamonu. Dodać kilka łyżek kompotu i 2 łyżki cukru pudru. Wlać 2/3 porcji żelatyny, wymieszać.

Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru, dodać pozostałą żelatynę, wymieszać.

Tort przekładać masą wiśniową i bitą śmietaną.

Wierzch i boki tortu posmarować bitą śmietaną, udekorować wiśniami z kompotu.