anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Tort wuzetka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Łatwy i smaczny torcik:)

Tort wuzetka

Składniki:

Tort wuzetka

 

  • ciasto
  • 12 łyżek mąki(standardowe łyżki do zup)
  • 12 łyżek cukru
  • 12 łyżek śmietany(gęstej i kwaśnej)
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • 2 łyżki czubate kakao
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • krem
  • 2 x 05 litra śmietany tortowej 36% w kartonikach
  • 4 łyżeczki cukru
  • pół cytryny(sok)
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub dowolnego wg uznania
  • nisko słodzonego
  • wierzch
  • 2 kiwi do przybrania

 

Sposób przygotowania:

Tort wuzetka
Wszystkie składniki na ciasto,włożyć do garnka i ubić mikserem, widełkami do piany.Tortownicę wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką wlać ciasto piec w 180ºc około 50 min (sprawdzić patyczkiem jak suchy ciasto upieczone)ciasto pięknie wyrasta(ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ,180st C)
Upieczone ciasto przekroić na 3 części,na 1 płat ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki nisko słodzony lub wg uznania.
Ubić 1 litr śmietany 36% w kartonikach ,pod koniec ubijania dodać cukier i sok z cytryny ,jeszcze ubijać aż będzie bardzo gęsta.Część
ubitej śmietany wyłożyć na dżem, przykryć 2 płatem ciasta. Na to znów śmietanę,przykryć ostatnim płatem ciasta.
Udekorować kiwi i śmietanką lub wg uznania.Smacznego