Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami to oryginalne połączenie bananowego kremu i soczystości brzoskwiń, które można zastąpić bananami

Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami

 

  • Ciasto: 200 d cukru drobnego
  • 200 g masła
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Krem: 1/2 kostki margaryny
  • 1 budyń bananowy lub waniliowy z cukrem
  • 1/2 l mleka
  • Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 galaretki agrestowe
  • posypka cukrowa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami
Ciasto: Zmiksować masło z cukrem, do puszystej masy dodać stopniowo po jajku cały czas ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem i połączyć z resztą składników. Masę podzielić na połowę i upiec na dwóch blachach. Piec w 190 stopni przez ok. 20 minut. Ostudzić. Krem: Ugotować budyń na mleku na gęsto. Masło zmiksować na puch. Do utartego masła dodawać po łyżce zimnego budyniu. Jeśli chcemy, aby masa była bardziej słodsza można dodać cukier. Kremem posmarować spód biszkoptu, przykryć drugim plackiem, posmarować resztą kremu,na nim ułożyć pokrojone i odsączone z syropu brzoskwinie. Galaretki przygotować w połowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu. Tężejącą wylać na owoce. Przed podaniem posypać posypką cukrową. Smacznego!!!
Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami
Biszkopt można upiec w jednej formie, który po upieczeniu należy przekroić na dwie równe części
Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami
Przygotowanym kremem można też posmarować boki tortu
Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami
Na masie ułożyć pokrojone i odsączone owoce
Tort z kremem bananowym i brzoskwiniami
Galaretki przygotować w polowie wody przewidzianej w przepisie na opakowaniu