cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Tort z krojonych orzechów babci Krychy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Duży,składający się z trzech warstw tort,który przygotowuję tylko z okazji świąt lub i przyjęć okolicznościowych.Słodziutki i pyszny

Tort z krojonych orzechów babci Krychy

Składniki:

Tort z krojonych orzechów babci Krychy

 

 

  • masa
  • 10 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 1/2szklanki mleka
  • laska wanilii
  • kieliszek spirytusu
  • 2 łyżki kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z krojonych orzechów babci Krychy
Orzechy bardzo drobno pokroić.Z białek ubić gęstą pianę.Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru,miód i orzechy z bułka tartą.Można ciasto podzieli na 3 części i piec oddzielnie,ale można również upiec w całości.Do wysmarowanej formy/obsypanej bułką tartą/wlać ciasto i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.40-50 min. Ostudzić i przekroić na 3 placki. Przygotować masę: Żółtka ubić z cukrem na kremowa masę.Mleko zagotować z wanilią.Wyjąć laskę a mleko powoli wlewać do masy żółtkowej i kontynuować ubijanie.Utrzeć masło i połączyć/delikatnie i stopniowo/z masłem. Dodać kakao i spirytus.Przygotowaną masą przekładać tort/pozostawić trochę masy na wierzch i boki/Wierzch ciasta dowolnie udekorować.

Tagi:

tarta